Het Manifest

Bureaucratie of Burgercratie?

Beste burger van Enkhuizen,

Waar kies je voor? Voor een Gemeentebestuur (B&W en gemeenteraad) voor wie de regels bepalend zijn of voor een bestuur dat het belang van de burger vooropstelt?

Regels bieden enige zekerheid, dienen van de burger geeft tevredenheid.

Er gaat veel goed in Enkhuizen, maar er gaat ook veel mis. Dat laatste kan en moet anders. Op 16 maart 2022 mogen we stemmen voor een nieuwe raad. Wat moet er veranderen? Wij pleiten voor een goed begin. Dat is dat we het met elkaar eens zijn over een aantal belangrijke punten. Die basis moeten vormen voor een raads- of coalitieprogramma voor de komende 4 jaar. Burgercratie dus.

■ Een Raad die B&W stimuleert, ambities stelt, besluiten neemt, controleert (uitgaven, besluiten, plannen en de uitvoering daarvan.)
■ Een Raad met voldoende kwaliteit en kennis. Passie alleen is niet genoeg.
■ De Raad heeft recht op informatie van B&W, documenten en plannen. Ook als het
gevoelig is als er bijv. fouten zijn gemaakt.
■ Het bestuur informeert de burger in begrijpelijke taal en vermeldt telefoonnummer en/of e-mailadres van de behandelende ambtenaar.
■ Het bestuur zorgt voor continuïteit in het ambtenarenkorps, zodat de kwaliteit en
tijdsplanning er niet onder te lijden heeft.
■ Het bestuur is dienstbaar. De burger staat voorop. Minder regels, meer toepassen
van gezond verstand, aandacht voor de menselijke maat. Kijken naar wat kan,
verantwoordelijkheid durven nemen. Regels moeten helpen, niet belemmeren.
■ De raad raadpleegt voortdurend in de website Manifestenkhuizen.nl de rubriek
¨Hangijzers¨ om kennis te nemen van wat er leeft onder de burgers.

Burgercratie bevordert de openheid in bestuur. Alle partijen trekken er voordeel uit.

Wij roepen alle politieke partijen op deze uitgangspunten/doelstellingen in hun nieuwe partijprogramma op te nemen. Werken aan verbinding, niet aan verschillen!

Burgers, die zich aangesproken voelen, en over kwaliteiten beschikken, roepen wij op met hun partij in contact te treden, hoe zij dienstbaar kunnen zijn. Bijv. ook als toekomstig commissielid of toekomstig raadslid.

Wij, de ondertekenaars, zijn burgers van Enkhuizen. We wonen en werken er met plezier. We zijn trots op onze stad en dat moet zo blijven. En daar ligt onze zorg. We zien en horen dat er veel mis gaat. Denk aan o.a. parkeren, woningbouw, de info rond Droomparken, langslepende dossiers, de bestuurlijke organisatie (incl. de SED). Er is veel kritiek op het stadsbestuur. Dat moet anders en dat kan anders. De kans ligt bij de samenstelling van een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college van B&W. U kunt daaraan meewerken door de Burgercratie te ondersteunen en promoten. Stimuleer goede stadgenoten om zich kandidaat te stellen.
Help mee om de verbinding tussen de partijen te zoeken, in plaats van de verschillen, actief meedenken en kennis ter beschikking stellen. Samen dienen we de burger en onze mooie stad.

Met vriendelijke groet,

De ondertekenaars:

Ton Gobes, Henc Valkema, Sjef de Wit, Claas Huisman, Hendrik Boland, Jan Franx, Jan Bruin.

De ondersteuners:

Paul Botman, John Lippe, Elly Janssen, Lilian de Rooij, Boris Deen, Chiel Theunisz, Tjip Holwerda, Andries Zwaan, Klaas de Vries, Piet de Wit, Leo Besseling, Roelof van der Woude, Kees Stavenuiter, Jelle Ooteman, Rob Boon, Kirsten Ursem, Jan Timmerman, Marth Schilder, Kees Molenaar, Cor Bloemendaal, Lidy Beerepoot, Piter Kooiker, Hasret Topkaya, Roland Wiersma, Brenda Frese Schouten, Arjen Post, Anke Eenkoren-Valkema, Gerd Wilfert, Ari Dekker, Paul Reus, Jaap Kamping ,Kees Boon, Ab Schuurman, Lydia Zijlstra, Joke Poelsma, Ted Den Ouden, Martijn Bonefaas,

5 gedachten over “Het Manifest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s